COLIMATOR
CEA MAI MARE SUGATIVA: FUNDATIA "MIHAI VITEAZUL"

05 Aprilie 2005
Click pentru a mari
Viceprimarul Adascalitei mediteaza: "Sa-i scot pe Flaiser si Solcanu din spatii?"

Cine este Mihai Viteazu pentru ieseni? O statuie ecvestra din Copou, cu un personaj supradimensionat fata de calul pe care sta si care are un brat nefiresc mai lung decat celalalt.

Si mai este si o fundatie cu acelasi nume. Care, exact ca statuia, are un brat mai lung decat li se permite altor fundatii. Cu care a cucerit gratis trei spatii de la Primarie, apoi le-a subinchiriat, obtinand anual zeci de mii de euro.

Busturile nu se discuta

Ce face fundatia "Mihai Viteazul" cu banii obtinuti? Conform statutului asociatiei, este vorba de "actiuni pentru sprijinirea romanilor de peste granitele tarii, pentru pastrarea limbii si traditiei". Mai exact, dupa cum a explicat administratorul Victor Stavar, e vorba de "fonduri de carte romaneasca duse in Republica Moldova, Ucraina si comunitatile de romani din fosta Iugoslavie, dezveliri de busturi ale lui Eminescu, Creanga, Alecsandri si Stefan cel Mare". Concret, ce-au facut in ultimii doi ani nu ti se spune, iar ultimul raport al activitatii fundatiei s-ar fi pierdut printr-o arhiva. Doar ca acum tocmai au terminat de turnat un bust al lui Creanga si trebuie numai sa-l treaca Prutul. Pe varul murdar al peretilor vezi poze de la dezveliri, cu mari personalitati in prim-plan: Flaiser, Rusu Banu, Ivanciu, Mihai Popescu.

Subinchirieri vitejesti

Toate cele trei spatii ale fundatiei "Mihai Viteazu" au fost acordate gratuit de municipalitate. Iar doua sunt foarte bine plasate. Astfel, unul din acestea este la blocul Tarom si masoara 180 mp, al doilea este in Bucsinescu si are 302 mp patrati, iar al treilea este pe Splai Bahlui, vis-a-vis de facultatile Politehnicii, si masoara 292 mp. Toate sunt subinchiriate: la Tarom catre un cabinet stomatologic si un atelier de proiectare, cel din Bucsinescu firmei "Diamant" SRL si cel de pe Splai Bahlui firmei Instalatii Grup.

Zeci de mii de euro anual

In decembrie 2004, Flaiser a trimis o adresa, semnata chiar de el, prin care cerea Primariei sa lase in continuare fundatia "Mihai Viteazul" sa subinchirieze spatiile. Ce-i drept, banii obtinuti astfel nu sunt chiar putini. Orice spatiu inchiriat chiar de Primarie costa lunar minimum 150.000 lei pe metru patratr, adica 4 euro. La 700 mp subinchiriati de "Mihai Viteazul", doar la acest pret minimal, se aduna lunar 2.800 de euro. Intr-un an, se fac in jur de 34.000 de euro. Cel putin. Fara a mai lua in calcul, insa, ca spatiul de la blocul Tarom se poate inchiria pe sume mult mai mari decat 4 euro un metru patrat.

Trei semne de intrebare

Primaria a decis, la sfarsitul lui 2004, sa faca ordine in spatiile asociatiilor, fundatiilor si ONG-urilor. De aceasta actiune se ocupa direct viceprimarul Constantin Adascalitei. Ca sa aiba totul sub ochi, Adascalitei a lucrat direct pe lista cu cele 94 de fundatii. Viceprimarul a facut notatii, in dreptul fiecarei asociatii: "DA", pentru asociatiile care raman in spatiul oferit de Primarie, "NU", pentru cele care urmeaza sa fie evacuate. In cazul fundatiei "Mihai Viteazul", notatiile erau: trei semne de intrebare, facute cu marker portocaliu, langa care era notat, cu stiloul, "DA". Adica, fundatia ramane in spatiu. De fapt, in trei spatii, de aproape 800 metri patrati in total. Asta dupa o indelunga chibzuinta a lui Adascalitei, daca ar fi sa ne luam dupa semnele de intrebare.

PSD sprijina PSD

In cazul asociatiei nevazatorilor, Primaria a decis sa le ia 100 mp din cei 230 acordati contra chirie, si nu gratuit, ca in cazul fundatiei "Mihai Viteazul". Pe motiv ca 230 de metri sunt prea multi. In cazul asociatiei handicapatilor fizic, Primaria a decis sa le ia un spatiu de 80 de metri patrati. Pe motiv ca ar fi subinchiriat unui internet cafe, pe care membrii il puteau folosi gratuit. Dar in cazul subinchirierii a aproape 700 de metri patrati, si asa acordati gratuit, pesedistul Adascalitei a scris "DA", adica ramane. Sa faca bani care ar putea ajunge in bugetul orasului, dar care folosesc unei fundatii patronate de un alt pesedist, presedintele CJ, Lucian Flaiser.

---------------------------------------------------------------

Flaiser, afara!

Nevoit sa explice de ce si-a dat acordul ca fundatia "Mihai Viteazul" sa ramana in spatii, viceprimarul Adascalitei si-a schimbat pozitia cu 180 de grade. "Lista pe care v-am dat-o, aceea cu notatii, era o ciorna de lucru. De fapt, am decis sa evacuam spatiile fundatiei <Mihai Viteazul>, mai putin 150 mp de la blocul Tarom, unde au si birourile", a spus viceprimarul. "Vitejia" lui Adascalitei este mai nuantata, insa. "Probabil ca cei de la fundatie vor veni cu intampinari, nu stiu, vom vedea. Dar, daca se va intampla asa, problema va fi de competenta Consiliului Local, nu a mea", a incheiat viceprimarul.

"Este un atentat!"

Secretarul fundatiei "Mihai Viteazul", Mihai Leoveanu, a criticat dur decizia lui Adascalitei. "Este un atentat la sprijinirea romanilor din Moldova, Ucraina si statele din fosta Iugoslavie! Primaria ne taie craca de sub picioare!", a spus Leoveanu. Presedintele fundatiei, Lucian Flaiser, a fost la fel de vehement: "Mi se pare normal sa ni se permita subinchirierea spatiilor, dar daca nu se doreste ajutarea celor din Basarabia, asta e... Banii nu-i duc eu acasa!".

Si Solcanu si-a pastrat spatiul

Viceprimarul Constantin Adascalitei a iertat doua fundatii ale colegilor PSD-isti. Una din acestea este "Box Club Katea", de pe Stefan cel Mare, a lui Vasile Catea. "Are activitate, are sportivi, participa la competitii", a explicat viceprimarul. Pe de alta parte, insa, "Box Club Katea" antreneaza si agentii de paza ai FGM. Cea de a doua asociatie este "Fundatia pentru Social Democratie", a lui Ion Solcanu, care are spatiu in Piata Unirii. "Chiar eu am fost la vreo trei actiuni organizate de aceasta fundatie", a adaugat Adascalitei.

 Comenteaza acest articol