PASIUNI
COLOMBO REGELE BARMANILOR

17 Mai 2005
Click pentru a mari
Colombo este cel care i-a invatat meserie pe multi barmani din Iasi

"Cocktail", cu Tom Cruise, ramane filmul de referinta pentru Colombo, considerat de colegii de breasla cel mai tare barman din Iasi. Al carui secret este ca se simte ca pestele in apa intr-un club, ca este sociabil si poate vraji atat domnisoarele, cat si domnii cu bani.

 

Cocktail-man

Veteranul Colombo, recunoscut in bransa ca cel mai experimentat barman,  este cu "vrajeala". Nu pune accent nici pe flair, adica jonglerii cu sticlele, nici spectacolul pe care-l ofera, bunaoara, cuplul "inger si demon" din Versus, Benosi si Adriano. Codrin, alias Colombo, a invatat ca show-ul nu e totul. Sa-ti cunosti clientii, sa stii exact ce vor, este uneori mai important, pentru un barman. A inceput pur si simplu cu viata de noapte, ii placea sa frecventeze barurile si de la un Hristache,  barman vechi, ajuns patron de club, a furat cate ceva.

La "101" a reusit sa-i faca pe toti sa bea cocktailuri: "Dintr-un club unde toata lumea bea numai gin tonic si bere, l-am transformat intr-un cocktail bar".

"Cel mai tare e Colombo, toti au invatat de la el... E un tip foarte simpatic, are o cultura generala vasta si e expert in mixologie", spune Costel Macovei, reprezentanul companiei "Ricard Pernod" pe Moldova.

 

Trucurile

Trucurile lui variaza de la client la client: unuia ii da un shot din partea casei, beau impreuna, insa de multe ori il pacaleste: "Tin in gura bautura dupa care o scuip, cand nu se uita, intr-o sticla de bere". Pe fete le prinde usor, cu un "Blowjob" (traducerea in romaneste interzisa minorilor) de exemplu, un coktail din vodka Cahlua si Baileys, totul ornat cu frisca tare, pe care-l intoarce invers si le pune sa soarba usor. La un campionat povesteste ca a cucerit juriul urcandu-se pe bar, cu o sticla in pantaloni si turnand, de sus, bautura, direct in paharul unei fete.

La mare, acum cativa ani, spune ca a luat cel mai mare bacsis: 300 de euro, dupa o saptamana in care ii ducea lui Gabriel Bivolaru capuccino la camera.

Dupa zece ani de barmanie, Colombo viseaza la propriul local, deocamdata insa prepara coktailuri si bea shoturi cu prietenii-clienti, in XS.

 

Clienti snobi

Bobi a renuntat la dansul de performanta, dupa opt ani, si a furat de la Colombo tainele meserie de barman. Cea mai "cool" amintire o are de la mare, cand a facut echipa cu Colombo la Beach Bar din Mamaia, localul lui Bobby Paunescu, cand avea Mihaela Radulescu emisiune: "a fost o perioada de vis, o decupam din Romania. Mihaela venea in fiecare dimineata si lua Capuccino Fredo (cafea, gheata pisata si crema de lapte), Bobby Paunescu venea la 11.00, cu sapca si bermude, iar pe Monica Barladeanu o cunosteam dinainte, de la Academia Show".

Desi la Arena, unde a lucrat, a fost distractia cea mai mare, cand dansa cu fetele pe bar, Bobi a renuntat la club din pricina clientilor: "Sunt aroganti si snobi, tratamentul lor fata de barmani difera foarte mult fata de ceea ce se intampla in Occident". Acum se pregateste sa plece in Grecia, la un hotel de cinci stele si are emotii, pentru ca multora li s-a intamplat sa ia teapa.

 

Cowboys de club

Adriano si Benois sunt prieteni si colegi de bar de aproape doi ani. Au inceput in Pascani, la "Cocktail Club" si au invatat flair pe sticle adevarate: "Incercam acasa tot felul de smecherii, dar odata, cand am aruncat sticla, mi-a venit in tampla si am lesinat", isi aduce aminte Adriano. La Iasi au venit pentr-o distractie de o noapte si au ramas in Versus, pentru ca patronul i-a placut din prima. Acum sunt asi in aruncatul sticlelor si manevratul shaker-elor, iar showul lor, de fiecare data altul, atrage clientii ca fluturii noaptea, la vitrinele luminate. Si asta se intmapla fie ca o fac pe dracul si ingerul, pe scotieni care-si arunca kilturile cu nonsalanta, in ritmuri house sau pe cowboys mai duri ca John Wayne...

 

Reguia de aur

Emil este barmanul care un bacsis de 400 de dolari intr-o singura noapte: "Un client imi arunca cate o suta de dolari la fiecare shot". La City Cafe, unde se intalnesc toti barmanii din Iasi duminica dimineata, Emil se poarta cu clientii asa cum este el de fapt: franc si la obiect. O regula de aur a barmanilor este sa aiba grija de clienti, si Emil o respecta: "Daca-l vad ca s-a imbatat nu-i iau toti banii, il trimit acasa, cu taxiul". Barmanul de la City Cafe este maestru in a-si baga clientii la apa, cu un Black sau Yellow Submarin.

Iasul nu prea se poate compara cu Bucurestiul sau chiar Brasovul, in materie de cluburi, insa Colombo, Emil, Pasaris, Liviu Croitoru, Bobi sau Adriano si Benois sunt barmani adevarati, care-ti prepara un cocktail cu ochii inchisi si pe care clientii i-ar urma si intr-un garaj, daca s-ar hotari sa plece de la club.

 Comenteaza acest articol