RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
Știrile zilei - clic pe flux
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva IESEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului IESEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite    SECȚIUNI SPECIALE
 

 
Caută:     
ORAȘUL
GHERILELE LUI GIGI SI NICU

31 Octombrie 2006
Click pentru a mari
Ultimii ani au adus ceva nou in administratia locala: aparate de propaganda mult mai bine puse la punct, atat la Primarie cat si la Prefectura. Poate asa se explica si abundenta temelor conflictuale intre cele doua Palate, ca si minutiozitatea cu care ambele parti isi calculeaza fiecare miscare. Atat primarul Nichita, cat si prefectul Nicusor Paduraru (sau Radu Prisacaru inainte) nu mai au cate un simplu purtator de cuvant care sa socializeze cu ziaristii acreditati, ci cate un adevarat Stat Major, in care fiecare salva de tun este indelung pregatita. Dar, exact, cu ce se ocupa armata de oameni care misuna pe langa maresalii Nichita si Paduraru?
Click pentru a mari

Familiarul Trofor

Vocea lui Nichita, poet, dispecer, negociator, bodyguard, uneori bufon. Astfel ar putea fi descris purtatorul de cuvant al Primariei, Andrei Trofor. Menirea lui: sa tina presa departe de "cabinetul 1". "Furnizez presei informatii legate de activitatea institutiei si a regiilor subordonate. Urmaresc pe de alta parte, cum sunt acestea reflectate de presa si-i instiintez pe directorii de specialitate. Sunt omul de contact al Primariei cand avem proteste, greve ale foamei sau alte manifestari de acest gen. Odata, m-am interpus intre primarul Simirad si un turbulent care voia sa-i dea in cap", isi explica Trofor fisa postului. Este poate cel mai experimentat purtator de cuvant din administratia locala. Se mandreste cu abilitatile sale poetice, dar si de sportiv. Poate fi vazut uneori mergand in miini pe holul mare al Primariei sau facand tumbe.

 

Propagandistii

Pe vremuri sef la compartimentul de relatii publice al RAJAC, Tudor Tudose a fost "importat" in Primarie dupa ce Nichita a devenit seful institutiei. Tudose triaza corespondenta sefului, ii face agenda, formuleaza raspunsuri la petitii - pe care Nichita le citeste si apoi isi asterne semnatura, dupa cum ne asigura seful de cabinet.

In calitate de politician, Nichita are aproape si doi oameni insarcinati cu "propaganda": Bogdan Pascaneanu si Cosmin Coman. Primul, fost ziarist, apoi om de incredere al senatorului Ion Solcanu, a fost adus de Nichita in Primarie "pentru a-i pregati iesirile publice". Mai intii, Pascaneanu studiaza "terenul", apoi ii propune primarului o abordare. Practic, Pascaneanu il sfatuieste ce atitudine sa adopte in anumite situatii: sfatos, revoltat, ironic, acuzator sau, cand e cazul, sa pozeze chiar in victima. "Atitudinea primarului in public nu face rabat de la personalitatea lui", ne asigura PR-istul primarului.

Cosmin Coman face parte, ca si Tudose, din "echipa RAJAC", adus de primar de la fosta regie pe care a condus-o. Titulatura de "director de comunicare" include si atributii de propaganda, mai ales logistice. Se ocupa de organizarea de evenimente si de tiparirea unor pliante si materiale informative. A intrat in gura presei din cauza inclinatiei sale de a lucra cu firmele lui Gabriel Popa, finul primarului.

 

Soldatul Salavastru

In cealalta tabara, Valerian Salavastru este seful de cabinet al prefectului, dar cumuleaza si functia de sef al Corpului de Control. Triaza corespondenta, dar ii aduce din cand in cand si dosare care toarna gaz peste relatia "incinsa" cu Primaria. A fost unul dintre oamenii lui Nichita pe cand lucra la RAJAC, a lucrat o vreme la Salubris, apoi a fost "recuperat" de fostul prefect Prisacaru. E drept, in ultima vreme a avut mai putin de lucru, dar si-a pastrat perspectiva militarista asupra muncii sale. "Sunt un soldat disciplinat si nu spun nimic fara aprobarea expresa a prefectului", au fost singurele cuvinte, smulse cu clestele din gura lui Salavastru. Recent, a primit o misiune care-i va solicita si latura sensibila: va pregati meniul pentru Balul Palatului, de luna viitoare.

Omul "bun la toate", echivalentul lui Trofor in Prefectura, este Sebastian Buraga. A profesat ca ziarist si acum ajuta Prefectura sa relationeze cu presa. Candva a fost mana dreapta a prefectului Prisacaru, acum este mana stanga a lui Paduraru. "Caut in presa subiectele care ar putea intra in atentia Prefecturii, organizez conferintele de presa (mult mai rare decat in vremea predecedentului prefect - n.r.), sugerez luari de pozitie atunci cand este cazul", isi rezuma Buraga atributiile. In plus, planifica vizitele si manifestarile oficiale.

 

Eternul feminin

Diana Trenchea nu are o functie notabila in Prefectura, in schimb are altceva mai important: intrare la orice ora in cabinetul prefectului. Este consilierul personal al lui Nicusor Paduraru, pe probleme de imagine, si este persoana care ii umple agenda cu intalniri, sedinte etc. Are dubla licenta: in medicina si sociologie, iar inainte de alegeri a activat politic, in staff-ul de campanie PNL. Ascensiunea Dianei in administratia publica poate fi considerata spectaculoasa: cu mai putin de un an in urma lipea plicurile care plecau din Prefectura. Cateva luni a facut voluntariat, apoi la cotitura a aparut un post de functionar public, pe care si l-a adjudecat in conditii de concurenta zero.

Toti cei prezentati sunt tineri sau la varsta a doua, mai mult sau mai putin experimentati, dar au un element comun: isi iubesc seful pana la sacrificiu.

Paduraru nu exista fizic

Modul in care relationeaza prefectul cu staff-ul sau ramane un secret impenetrabil. Reproducem in continuare un crampei din discutia reporterului cu prefectul Nicusor Paduraru:

IESEANUL: Cine va ajuta sa "dati bine" ca persoana publica?

Nicusor Paduraru: Prefectul nu este o persoana publica, este o institutie.

IESEANUL: Dar totusi apareti in public, ca persoana fizica.

Nicusor Paduraru: Eu nu exist ca persoana fizica decat la mine acasa!

Diana Trenchea: Trebuie sa mergem...

Nicusor Paduraru (din mers, peste umar): Daca vreti pozitia institutiei Prefectului intr-o problema anume, adresati-va purtatorului de cuvant
Acest articol a fost văzut de 1672 ori.

*
997 puncte din 201 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Mihai POPA
 Comenteaza acest articol
Ieseanul Meu!

Bine ai venit, Vizitatorule!

Autentifica-te:
Email:
Parola:
Ai uitat parola? Click aici!
Nu ai cont? Click aici pentru a-l crea.

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia