RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
Știrile zilei - clic pe flux
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva IESEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului IESEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite    SECȚIUNI SPECIALE
 

 
Caută:     
CU SUSU-N JOS
LA GRADINA, BIRJAR!

25 Iulie 2006
Click pentru a mari
BOIERUL. Ionel Onofras este singurul proprietar de vila din Gradina Botanica.

Straniu: pe zecile de hectare care fac din Gradina Botanica cea mai mare din tara exista construita o singura casa particulara. Conacul solitar apartine lui Ionel Onofras, primul primar post-decembrist al Iasului si om de afaceri cu suisuri si coborasuri. Cum se explica existenta acestei unice locuinte particulare pe domeniul Botanicii?

Preemtiune ratata

Directorul Mihai Mititiuc isi musca pumnii cand isi aduce aminte cum si-a facut Onofras vila in mijlocul Gradinii, la doi pasi de lac: "M-a dus de nas, dom'le, asta a fost...". Pamantul pe care e construita casa a apartinut dintotdeauna unui italian, Raimondi, care a murit intre timp. Nimeni nu-si mai aminteste de unde avea "macaronarul" acel teren, dar cert este ca proprietatea n-a fost niciodata expropiata in anii comunismului. "Trei au fost in situatia asta, printre care si italianul", explica Mititiuc. Dupa Revolutie, Raimondi a vrut sa vanda pamantul, incheind cu Universitatea "Al.I. Cuza", de care apartine Gradina Botanica, un contract de preemtiune. "Din pacate, universitatea n-avea bani in perioada aceea, tot amanand achizitia, iar Ionel Onofras dadea de mult tarcoale italianului", mai povesteste directorul din Gradina.

S-a sucit!

Mihai Mititiuc spune ca, pana la urma, a facut un targ cu omul de afaceri iesean: "Cuza" sa accepte ca Onofras sa cumpere terenul de la Raimondi, iar apoi sa-l cedeze universitatii, urmand sa primeasca in schimb o suprafata in exteriorul Gradinii, langa fabrica de ape minerale Amfiteatru. "A zis ca accepta schimbul, dar a luat pamantul si dus a fost... N-a mai vrut sa-l cedeze, cum ne intelesesem", sutine Mititiuc. Cat a fost consilier local PSD, directorul Botanicii s-a opus din rasputeri eliberarii autorizatiei de constructie pentru conacul lui Onofras. Dar cum si-a terminat mandatul, n-a mai avut ce-i face, astfel ca, in 2001, fericitul proprietar a inceput lucrarile la conac.

Razbunarea

De cinci ani, vila sta neterminata. E ridicata toata, are si acoperisul pus, dar nu are ferestre si nici un finisaj interior. Aparitia sa este stranie in mijlocul rezervatiei. Stand neterminata de cinci ani, conacul cu peste 10 camere pare abandonat. Ionel Onofras pare sa se fi ales doar cu un loc de gratar intr-un decor natural de exceptie, pentru ca in curte si-a amenajat un foisor urias, in care incap cateva zeci de persoane si care e plin ochi in fiecare week-end.

"Stiti de ce n-a terminat-o? Pentru ca aluneca terenul. N-am mai fost pe-acolo dar am auzit ca i-au aparut crapaturi in pereti. Cu multi ani in urma a mai fost o casa alaturi si, la fel, s-a dus la vale. Nu l-am blestemat eu, dar l-a pedepsit Dumnezeu. Daca n-a vrut sa respecte intelegerea, sa ia pamant la schimb langa Amfiteatru...", incheie victorios povestea directorul Gradinii, Mihai Mititiuc.


"Este prima si ultima casa care se face aici", Mihai Mititiuc, directorul Gradinii Botanice

Exproprieri din 1965

Comunistii au facut masiv exproprieri in zona Gradinii Botanice, pentru a face rost de terenul necesar acesteia. Cam prin 1965 au inceput si celor carora le-au luat pamanturile le-au dat bani sau alte suprafete, multe dintre ele la Miroslava. Doar terenul detinut de familia Raimondi a scapat neatins, impreuna cu doua parcele de pe strada George Cosbuc, la care se ajunge pe un drum din Gradina Botanica.

Acest articol a fost văzut de 2435 ori.

*
15 puncte din 5 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Iulian MOFTEESCU
 Comenteaza acest articol
Ieseanul Meu!

Bine ai venit, Vizitatorule!

Autentifica-te:
Email:
Parola:
Ai uitat parola? Click aici!
Nu ai cont? Click aici pentru a-l crea.

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia